Dupa inceperea anului scolar 2O15-2O16, in fiecare scoala tinta a functionat cercul „Sanitarii pricepuţi” pornind de la nucleul de elevi pregatiti in taberele tematice.

Coordonatorii cercurilor ( 2 cadre didactice acreditate EFAC) au stabilit o agenda de activitati prevazand cel putin o intalnire pe luna, prin care s-a urmarit parcurgerea unei bune parti din continutul teoretic recomandat pentru competitia „Sanitarii priceputi”. Desigur nu a fost omisa exersarea tehnicilor de prim ajutor;  s-a incercat ca la fiecare abodare de continut teoretic sa se asocieze repetarea acelor tehnici de prim ajutor care pot avea legatura cu subiectul teoretic.

Cateva exemple:

Pentru tema „Sangele, grupe de sange, transfuzii de sange”, partea practica a fost repetarea tehnicilor de oprire a hemoragiei, curatarea si bandajarea unei rani.

Pentru tema „Notiuni de igiena alimentatiei”,partea practica a fost repetarea manevrei Heimlich.

Pentru tema „Notiuni de siguranta rutiera”, la partea practica au fost repetate manevrele de aducere la pozitia lateral stabila, masajul cardio- respirator, imobilizarea fracturilor.

Inzestrarea fiecarei scoli  cu manechin didactic pentru resuscitare,  echipament vestimentar pentru sanitari, consumabile medicale pentru exercitii (bandaje, dezinfectante, etc) , materiale informationale tiparite si in format digital despre primul ajutor sunt argumente ca echipajele de sanitari pot dobandi o pregatire buna si durabila.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This