


COMUNICAT DE PRESĂ
15 februarie 2016
“Mâinile tale pot salva o viaţă!” – un proiect durabil, replicabil
Cele zece luni de implementare a proiectului “Mâinile tale pot salva o viaţă!” derulat de Crucea Roşie Suceava se încheie astăzi.
Gândit ca o soluţie în sprijinul unui număr de 7 comunităţi lipsite de servicii medicale, proiectul a reuşit să atingă obiectivele propuse şi 21 de puncte de prim ajutor, dintre care 7 în şcoli şi 14 în locuinţele particulare ale unor voluntari locali au fost înfiinţate. Înzestrate cu materialele necesare prevăzute în trusa standard de prim ajutor, punctele sunt administrate de persoane acreditate la nivel european în tehnici de prim ajutor premedical. Câte două cadre didactice în fiecare şcoală ţintă şi câte doi voluntari în fiecare comunitate ţintă au fost instruiţi şi pot să intervină în situaţii de urgenţă ce ţin de resuscitare cardiacă, hemostază, prim ajutor în plăgi, arsuri, imobilizarea fracturilor, etc.
Complementar, proiectul a avut şi o componentă educativă. În şcolile ţintă au fost înfiinţate cercuri de „Sanitari pricepuţi” ai căror membri (42 de elevi) au fost iniţial antrenaţi în tabere tematice desfăşurate vara trecută, pregătirea lor continuând sistematic pe baza unor agende stabilite pe termen lung.
Ca o garanţie a sustenabilităţii acestor realizări, Crucea Roşie Suceava a reunit toţi voluntarii adulţi ai proiectului în propria reţea de voluntari, cultivând o relaţie apropiată între membri, bazată pe încredere şi sprijin reciproc. Logistica pusă la dispoziţie voluntarilor (truse de prim ajutor, echipament vestimentar, materiale informaţionale diverse), sprijinul şcolilor şi primăriilor locale asumat prin acorduri încheiate în acest sens, contractele de voluntariat încheiate pe o durată ce depăşeşte mult data încheierii proiectului sunt dovezi de angajare durabilă a actorilor implicaţi în funcţionarea punctelor de prim ajutor si a cercurilor de elevi sanitari.
Întrucât reuşita unui proiect se poate măsura şi din perspectiva modelului replicat în alte spaţii şi convinsă de necesitatea cunoaşterii tehnicilor de prim ajutor de cât mai mulţi cetăţeni indiferent de vârstă, echipa de proiect s-a implicat activ în promovarea proiectului, a experienţelor sale pozitive, a cursurilor de prim ajutor accesibile pentru toată lumea, nu doar în contextul unui proiect. Colaborarea cu ISJ Suceava -partener în proiect- şi ISU Suceava a înlesnit prezentarea proiectului în diferite zone de interes, punctând de fiecare dată modalitatea prin care Crucea Roşie Suceava poate sprijini demersurile celor ce doresc însuşirea tehnicilor de prim ajutor.
Bugetul proiectului a fost de 38.913 E, iar contribuţia C.R.R. Suceava de 3.913 E.
Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România
„Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi
www.eeagrants şi www.fondong.fdsc.ro”
Pentru alte detalii despre proiect:
Contact: Camelia Răceanu, SNCRR Filiala Suceava
Tel. 0743.554.064
Email: camiraci@yahoo.com
www.crucearosiesuceava.ro